Regisztrálj az oldalra!

- Nem kell aktiválni a hirdetéseid
- Módosíthatod hirdetésidet
- Elérhetőségeidet csak egyszer kell megadnod
- Több elérhetőséget vagy telephelyet rendelhetsz a hirdetéseidhez

   
használtcikk.hu   
Hirdetésfeladás
Ingatlan AutóOtthonBaba-mamaMobiltelefonMűszaki cikkRuhaSzabadidőIngyenSzolgáltatásÁllás
Szürkevíz újrahasznosítás: felezd meg a vízszámládat!

59 000 Ft
+36 20 416 87 58
Mit jelent a szürkevíz újrahasznosítás?

Minden nap fürdünk, zuhanyozunk.
Ehhez - például három fős család esetén - felhasználunk napi 150-250 liter vizet, amelyet használat után azonnal le is engedünk a lefolyón. Pedig a víz hőjét kivonhatnánk, vagy magát a vizet használhatnánk a WC leöblítésére, piszkosabb dolgok elmosására.

Ha fürdés után egy ügyes szerkezet a kád vizét (megszűrve) felszippantja egy plusz bojlerbe, akkor képesek leszünk eltárolni a használt melegvizet.

Nyerjük ki az első fürdőző családtaghoz felmelegített víz hőjének legalább egyrészét! Ezzel a hővel melegítsük fel a második családtag vízét (csak a hőjét hasznosítjuk), majd uránfűtéssel emeljük kívánt hőmérsékletűre.
A második családtag fürdése után a vizet szintén ne a lefolyóba engedjük, hanem vonjuk ki hőjét és ezzel a hővel melegítsük elő a harmadik családtag vizét!
Ha kiszámoljuk: kevesebb, mint felére csökkentettük a villamos energia/gáz felhasználásunkat!

A WC öblítése felelős víz-számlánk közel harmadáért. Ez azt jelenti, hogy ha a plusz bojlerbe eltárolt vizet használjuk a WC öblítésére, akkor megspóroljuk víz-számlán harmadát. Ez éves szinten 40 000 - 60 000 Ft!

Az alábbi szett a következő részekből áll:
1) Szivattyú egység: a kád vizét a bojlerbe szállítja. Egyik oldalán egy cső tart a kádba, ahonnan a használt, meleg vizet kiszippantja, és az egység másik oldalán a bojlerbe felnyomja. Automatikusan lekapcsol. 12V-os, konnektorba épített kapcsoló üzemű tápegység a csomagban! Fogyasztása majdnem nulla kWh.
Leeresztő csap is található rajta, amelyet vödröt, cipőmosó lavórt lehet feltölteni.

2) Bojler (tartály): a fürdőszobában van felszerelve, általában második bojlerként. Hőcserélős bojler, az "alsó" bemeneteken a szivattyú tölti be a vizet, illetve (rövidebb cső:) a WC tartály/leeresztő szelep felé ürül a tartály.
A hőcserélő bemenet a hidegvíz bemenet és a vízmelegítő bojler közé van kapcsolva. A hőcserélő vonja ki a meleget a fürdővízből, és ezzel előmelegíti a vízmelegítőhöz áramló vizet. Így annak kevesebb energiát kell befektetnie. Elvileg nem kell a bojler elektromos fűtését bekötni a hálózatba, de... kísérletező kedvűeknek ez gondolatébresztő lehet...

3) WC segéd-tartály: tulajdonképpen egy vastag cső, amelybe a bojlerből töltődik a víz. A WC lehúzására alsó része nyit, és a begyűlt víz nagy sugárba a WC csészébe áramlik. A hagyományos WC öblítő rendszer mellett, azzal párhuzamosan működik, így ha nincs begyűjtött fürdővíz, akkor is lehúzható a WC. A két rendszer közötti kapcsolatot - a WC csésze hátulján - egy Y idom biztosítja.

Vezérlése:
A szivattyú indítása manuális, lekapcsolása automatikus.
A hőcserélő és a WC segéd tartály működése teljesen automatikus: a hőcserélőn keresztüláramlik a víz, a WC tartályt pedig a bojler gravitációasan feltölti (átfolyik a víz).

Beépítése nem különösen bonyolult. A már meglévő csőrendszert csak a következő pontokon kell megbontani:
1. Vízmelegítő bojler hideg bemenete elé kell kapcsolni a Hőcserélős bojlert. Ez házilag is kivitelezhető, de egy vízvezeték szerelőnek fél órás munka. Fel kell fúrni a bojlert, és flexibilis csövekkel a vizet elvezetni.
2. WC ülőke háta mögött a csövet kihúzni, és az Y elágazást bedugni. Házilag elvégezhető.

Rendszer csövezése:
1. Szivattyú egység és Hőcserélős bojler közé PVC cső elvezetése. Házilag elvégezhető, hasonló egy kerti tömlő kapcsolásához.
2. Hőcserélős bojler és WC segéd-tartály közé PVC cső elvezetése. Házilag elvégezhető, hasonló egy kerti tömlő kapcsolásához.


Nyers Attila
06 20 416 8758

 
1151 Budapest XV. kerület 06 20 416 8758 Térkép
| hasznaltcikk.hu 2017 | Kapcsolat, hibajelentés